چکیده
هدف: با توجه به فراوانی و شیوع بالای اختلال نقصتوجه-بیش فعالی (ADHD) بعنوان یکی از شایعترین اختلالات روانپزشکی و بروز مشکلات متعدد در زمینه مسایل رفتاری و شناختی متعاقب این اختلال، پژوهش در زمینه علل وراهکارهای بهبود مشکلات پدید آمده برای این کودکان و خانوادههایشان همواره از محورهای پژوهشی در زمینه توانبخشی و بالاخص کاردرمانی بوده است.هدف از این مطالعه بررسی توجه پایدار کودکان دچار اختلال نقص توجه-بیش فعالی با استفاده از تمرینات ردیابی بینایی است.
روش بررسی: تعداد سی کودک پسر با بازه سنی 6 تا 10 سال در دوگروه آزمون و شاهد که از لحاظ هوش و سن همگن بودند به صورت تصادفی به دو گروه شاهد و آزمون تقسیم شدند. گروه شاهد از مداخلات معمول کاردرمانی برخوردار بود اما گروه آزمون تحت مداخلات ردیابی بینایی نیز قرار میگرفت. هر دو گروه با پرسشنامه کانرز والدین و همچنین آزمون عملکرد مداوم (CPTII)در دو نوبت پیش آزمون -پس آزمون مورد بررسی قرار گرفتند.تجزیه تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS16 صورت خواهد گرفت. از آزمون t وابسته برای مقایسه متغیرها در هر یک از گروههای آزمایش و شاهد بطور جداگانه و از t مستقل برای مقایسه متغیر ها در گروه های آزمایش و شاهد قبل و پس از مداخله استفاده خواهد شد.
یافته ها: مداخلات ردیابی بینایی منجر به کاهش مسائل شناختی و بیش فعالی و کل در کودکان گروه مداخله شده است.(05/0P<) و همچنین مداخلات ردیابی بینایی منجر به افزایش آستانه تشخیص و سرعت واکنش و کاهش خطای حذف، خطای ارتکاب، تغییرپذیری و تکرار کودکان گروه مداخله شده است.(05/0P<) (01/0P<)
نتیجه گیری: با توجه به نتایج مطالعه میتوان چنین اظهار نمود که تقویت الگوهای ردیابی بینایی بر توجه پایدار کودکان با نقص توجه-بیش فعالی موثر خواهد بود.
فهرست
فصل اول. 6
مقدمه. 7
بیان مسئله. 8
اهمیت و ضرورت بررسی. 10
اهداف پژوهش:. 12
فرضیه های تحقیق:. 13
بیان واژگان کلیدی. 14
فصل دوم. 17
اختلال نقص توجه – بیش فعالی. 18
مدلهای توجه:. 23
سامانه حرکتی چشم. 25
انواع حرکات چشمی. 26
ارتباط حرکات چشمی و توجه. 28
فصل سوم. 33
نوع مطالعه. 34
جامعه مورد بررسی. 34
معیار ورود و خروج افراد به مطالعه. 34
روش جمعآوری دادهها :. 35
حجم نمونه و شیوه محاسبه آن. 35
مکان و زمان انجام تحقیق. 36
ابزار جمع آوری اطلاعات. 37
متغیرها و نحوه سنجش آنها. 39
شیوه انجام کار. 42
روش تجزیه و تحلیل دادهها. 43
ملاحظات اخلاقی. 43
فصل چهارم. 44
بررسی همسانی در مورد متغیر های دموگرافیک. 46
بررسی متغیرها بین دو گروه. 49
مقایسه نتایج بین گروه مداخله و شاهد. 57
فصل پنجم. 65
معرفی پژوهش. 66
تفسیر یافته های پژوهش. 67
تفسیر داده های مرتبط با پرسشنامه کانرز والدین:. 67
تفسیر داده های مرتبط با آزمون عملکرد مداوم. 69
نتیجه گیری. 71
پیشنهادات. 71
محدودیت ها. 72
منابع. 73
پیوست
- ۹۶/۰۷/۳۰